Kiepsko wchodzące biegi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PeRioD
    Classic
    • 2018
    • 0

Kiepsko wchodzące biegi

Trzyma pod kranem i chłodzi!
    żeby go nie utopił :diabelski_usmiech
  • PeRioD
    Classic
    • 2014
    • 18

Kiepsko wchodzące biegi

Tak jak w temacie, pytanie jak chodzi wam skrzynia biegów? Zastanawiam się jak wchodzą biegi bo u mnie szczególnie z 2 jest dramat. Zastanawiam się czy to kwestia dotarcia się wszystkiego czy po prostu czas na aso. Przebieg 4000km.
    Pierwszy VAG...2.0 TDI 150 km

Komentarz

• Karel
      Rider
      • 2014
      • 370
      • Octavia III (5E3)
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

U mnie było i jest ok (1.4 TSI, MT6, 9600 km).
      Zmiany biegów w pełnym zakresie płynne, oczywiście prowadzenie biegów skokowe, charakterystyczne dla VAG-a.
      Problematyczny jest R - bez synchronizatora, trzeba najpierw wrzuci bieg synchronizowany, a dopiero później R. Zastanawiam się, jak to wpływa na żywotność skrzyni biegów…

Komentarz

• c2k4
        Classic
        • 2013
        • 30
        • Octavia III (5E3)
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

1.4 TSI - skrzynia 6 biegowa - od początku były problemy z wrzucaniem 1 i 3 biegu. Czasami coś się blokowało i trzeba było wrzucić 2-kę zanim znowu można było wrzucić 1-kę. Trójka wchodziła dosyć często z drobnym haczeniem. Reszta biegów OK.

Po kilku tysiącach km skrzynia się ułożyła i teraz haczy sporadycznie (głównie jak jest zimno - około 5 stopni).
        3 ASO stwierdziły że tak musi być i że skrzynia jest na pewno OK "bo wszystkie 6 biegowe nie mają żadnych problemów". Po 3-cim zgłoszeniu znudziło mi się jeździć tylko z tą skrzynią, ale pro forma za każdym razem "przy okazji" to zgłaszam - jak się coś kiedyś rozsypie to będę miał podkładkę, że zgłaszałem problemy od pierwszego miesiąca...

Komentarz

• Festexx
          Rider
          • 2013
          • 286

U mnie w 1.4 TSI 41 tys. km. najechane, skrzynia od początku chodzi bez zarzutów, nic nie haczy, biegi wchodzą elegancko
          Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Biel Candy + Amazing + Chrom + Dynamic + Canton + Amundsen + Sunset + PA 2.0 + Drive Setup + Pakiet Skórzany (3 ramienna kiera)
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=72190

Komentarz

• dj1978
            Ambiente
            • 2014
            • 181
            • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Wcześniej jeździłem O3 1.4 TSI, skrzynia chodziła jak w starym Fiacie 125p. Szybka redukcja z 4 na 3 była nie możliwa.
            Teraz, RS TDI, zmiana biegów jest bajecznie płynna.

Komentarz

• feels3
              Rider
              • 2013
              • 348

40k km, 1.4 TSI , 6biegow, rowniez mam problemy z biegami, ale bardzo rzadko.

Najczesciej ze wstecznym.

Komentarz

• Łabik
                Rider
                • 2013
                • 346
                • Octavia III (5E3)
                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

U mnie wszystkie biegi wchodzą płynnie oprócz wstecznego. Wsteczny u mnie haczy czasami skrzynia zazgrzyta jak jest silnik zimny. Też to zgłaszałem ale na razie będę miał wymieniane tarcze sprzęgła, po wymianie może coś się poprawi jak nie to dalej będę reklamował tą skrzynie.

Ogólnie też wiem o przypadkach pękających obudów skrzyni biegów w O3.
                Octavia 3 1.4 Tsi Brąz Topaz Ambition+Amazing+Canton i inne dodatki.
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=75869
                http://www.youtube.com/channel/UCgYZicxNasAMuZs6oEIQvAA

Komentarz

• sobol1500
                  Ambiente
                  • 2013
                  • 129

25 tkm, 1.4 TSI nic nie zgrzyta, nic się nie zacina. Wszystko chodzi płynnie, na nic nie mogę narzekać. W porównaniu do poprzednika - ASTRY IV 1.4 TURBO 140KM jest wręcz bajkowo

Komentarz

• lukrys
                    Rider
                    • 2013
                    • 435

sobol1500, a jak porównasz komfort jazdy (zwieszenie) pokonywanie nierówności?

Komentarz

• sobol1500
                      Ambiente
                      • 2013
                      • 129

lukrys, Moim zdaniem w O3 jest lepiej. Astre tak jak i O3 miałem od nowości. I w Astrze od nowości coś jakby się tłukło w zawieszeniu z tyłu. Dla mnie było to bardziej irytujące niż głośność zawieszenia w O3. Oczywiście Opel nie widział problemu i mówił, że tak ma być. Ale odnoszę wrażenie, że Astra lepiej trzymała się w zakrętach. Dodam jeszcze, że z kim bym nie jeździł to w Astrze słyszeli tłuczenie się zawieszenia a w O3 poza jedną osobą nikt nie słyszy . Poza tym dla mnie wszystko na + w O3. Dodam na koniec, że przez 31,5 tkm przejechanych Astrą przerobiłem 5 kompletów tarcz i klocków fabrycznych (wymienianych na gwarancji) aż serwis stwierdził, że sam je psuje - po zakupie ATE czy innego cuda problemy zniknęły. Plus wymiana paru innych rzeczy. No i spalanie, które powalało....

Komentarz

• c2k4
                        Classic
                        • 2013
                        • 30
                        • Octavia III (5E3)
                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

U mnie chwilowo opisywane wcześniej problemy z biegiem 1 i 3 nie występują. Ale żeby nie było zbyt pięknie - teraz zdarza się, że prawie nie da się zrobić redukcji z biegu 5 na 4 (szczególnie po dłuższej jeździe na wysokim biegu). Trzeba użyć dużej siły żeby zmusić dźwignię do "wskoczenia" z pozycji luz na bieg 4. Podobny problem nie występuje przy zmianie 3 -> 4.
                        Długie przytrzymanie sprzęgła nic nie zmienia, podobnie jak przytrzymanie chwilę na luzie.

Miał ktoś podobne objawy (albo pomysły co to być może)?
                        Skrzynia nie zgrzyta itd. - wszystko wydaje się normalnie - tylko czasami po prostu chol.... trudno ten bieg wrzucić...

Komentarz

• miodowy
                          Rider
                          • 2015
                          • 534

c2k4, w samochodzie starszego typu bym wpierw sprawdził poduchy pod silnikiem czy któraś nie padła. Druga sprawa to sprzęgło. Czy na pewno Ci dobrze wysprzęgla.

It's nice to be important but more important is to be nice

Komentarz

• GrzesWroc
                            Ambiente
                            • 2015
                            • 166
                            • Octavia III (5E3)
                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

1.4 TSI ok 6000km - wszystkie biegi chodzą idealnie

Komentarz

• dontak
                              Rider
                              • 2008
                              • 586
                              • Octavia III combi (5E5)
                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Ostatnio było w Turbo Kamerze o O3 (nie był podany rodzaj silnika ale z tego co pamiętam skrzynia była 6b)w której były problemy z wrzucaniem biegów. Po drugiej wymianie sprzęgła i braku większej poprawy ASO kazało tak jeździć i stwierdzili że dopiero za pół roku fabryka ma wyprodukować część która pozwoli usunąć usterkę! Gość nic nie mógł zdziałać. Dopiero po interwencji Turbo Kamery w ciągu dwóch tygodni SAP dogadał się z klientem (nie było powiedziane czy usunęli usterkę) i gość dostał mnóstwo gratisów, np. fotelik, box dachowy, przedłużyli gwarancję o dwa lata itp. Także chyba jest coś na rzeczy ze skrzyniami.
                              OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• Łabik
                                Rider
                                • 2013
                                • 346
                                • Octavia III (5E3)
                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Ja we wtorek jestem umówiony do ASO na wymianę tarczy sprzęgła. Bo słychać na zimnym silniku dziwne dźwięki, jakby terkotanie ale to już na forum opisywałem.

Co do skrzyni biegów to wsteczny u mnie wchodzi tragicznie. Nie chce jak by do końca wskoczyć i często lubi zazgrzytać. Na ciepłym silniku jest nieco lepiej, ale i tak w porównaniu
                                do mojego poprzedniego auta, Opla Vectry B gdzie tam skrzynia pracowała bez zgrzytów oporów itp. W porównaniu do O3 to w O3 ta skrzynia to jakaś porażka

Też skrzynie zgłaszałem w ASO, ale mówili że po wymianie wadliwej tarczy może się poprawi. Zobaczymy bo jak nie to będę dalej reklamował :evil:

Komentarz

• krzyzakp
                                  L&K
                                  • 2013
                                  • 1016
                                  • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Wsteczny raz na pare wrzucen tez mi nie chce wejsc... Ale ze uzywam sladowo to poki co problem olewalem.. Bedzie trzeba sie temu przyjrzec i najwyzej zglosic.. Nie mniej jeszcze 2lata mam spokojnie na to, a moze nawet wiecej, nim dobije do 120tys.. Wiec lepiej poczekac na poprawione tarcze

Moja O3 RS

Komentarz

• Łabik
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 346
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez krzyzakp
                                    Wsteczny raz na pare wrzucen tez mi nie chce wejsc... Ale ze uzywam sladowo to poki co problem olewalem.. Bedzie trzeba sie temu przyjrzec i najwyzej zglosic.. Nie mniej jeszcze 2lata mam spokojnie na to, a moze nawet wiecej, nim dobije do 120tys.. Wiec lepiej poczekac na poprawione tarcze
                                    Tarcze już są poprawione.
                                    Ja usterkę zgłaszałem w ASO w Grudniu 2014 i właśnie wczoraj dostałem info z ASO że mają poprawione tarcze i we wtorek mam umówioną wizytę.

Komentarz

• algi
                                      Ambiente
                                      • 2014
                                      • 214
                                      • Octavia III combi (5E5)
                                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Dowiedziałbyś się o dokładny numer oryginału poprawnej tarczy?
                                      algi
                                      O3 Combi 1.4TSI Elegance + AMAZING + KESSY

Komentarz

• Łabik
                                        Rider
                                        • 2013
                                        • 346
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Powiem mechanikowi jak będzie mi wymieniał żeby spisał ten numer.

Komentarz

• adamm36
                                          Drive
                                          • 2009
                                          • 43

PeRioD,
                                          Witam u mnie biegi wchodzą ok ale jakieś dziwne terkotanie słychać na luzie na zimnym silniku.Na ciepłym jest troche lepiej ale i tak słychać jakieś rzęchotanie jakby coś było luzne.Po wcisnięciu sprzęgła cisza
                                          Lepiej być szczęśliwym i bogatym niż nieszczęśliwym i biednym

Komentarz

• Festexx
                                            Rider
                                            • 2013
                                            • 286

Zamieszczone przez adamm36
                                            PeRioD,
                                            Witam u mnie biegi wchodzą ok ale jakieś dziwne terkotanie słychać na luzie na zimnym silniku.Na ciepłym jest troche lepiej ale i tak słychać jakieś rzęchotanie jakby coś było luzne.Po wcisnięciu sprzęgła cisza
                                            U mnie też coś takiego jest na zimnym- generalnie tttm - sprawdzone na kilku samochodach z placu - więc olewam ( 4 lata gwarancji ) nie będe się martwił, popsuje się to naprawią.
                                            Co do skrzyni biegów, to w służbowym superbie zginął 6 bieg , który dosłownie wyleciał przez obudowę skrzyni biegów robiąc w niej dziure
                                            Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Biel Candy + Amazing + Chrom + Dynamic + Canton + Amundsen + Sunset + PA 2.0 + Drive Setup + Pakiet Skórzany (3 ramienna kiera)
                                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=72190

Komentarz

• JestTakiWiatr
                                              Drive
                                              • 2015
                                              • 47
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Mam podobny problem. Kiedy odbieralem samochod z salonu w marcu, skrzynia chodzila bez zarzutu. Dzisiaj, po 5 tys, chodzi duze ciezej. Zanim bieg wskoczy, to mniej wiecej w polowie ruchu jest takie, nazwikmy to 'strzykniecie', ktore musze dosc sporym oporem pokonac. Wsteczny tez czesto na zimnym nie wchodzi. Dodatkowo, na wiekszych obrotach (>4500) mocno trzesie galka

Mialem na jeden dzien zastepczaka - rapida 1.2 TSI chyba 85KM. Tam 5-biegowy manual chodzil o niebo lepiej. Rano przesiadalem sie z powrotem do octavii i odczucie mialem, jakby ktos bylo zalane betonem.

Komentarz

• OzA
                                                Ambiente
                                                • 2010
                                                • 125
                                                • Octavia IV (NX3)

Właśnie siedzę w ASO na montażu alarmu. Zgłosiłem terkotanie i zgrzyty na wolnych obrotach i podczas jazdy z nasileniem hałasu podczas skrętu w lewo. Potwierdzili, znają temat tylko muszą udowodnić SAP, że to występuje (nagrywają filmy z dźwiękiem, bo SAP tak łatwo nie chce wymieniać). Wymieniają tarcze sprzęgła i poduszkę. Czekam na końcowe info czy i kiedy umówią mnie na wymianę.

Z wrzucaniem biegów, nie mam problemów, tylko terkotanie i zgrzyty.

EDIT:
                                                ASO zamówiło nowe sprzęgło (nie ma możliwości wymiany samej tarczy), którego nowy numer katalogowy nadano we wrześniu 2014r (podobno to już te poprawione), oraz łapę do silnika (to element związany z terkotaniem przy skręcie w lewo). Termin ściągania części około 2 tygodnie, więc jak wymienią to napiszę czy pomogło.
                                                Muszę pochwalić cały serwis w Opolu, bo zarówno z-ca kierownika Pan Rafał oraz sami serwisanci z "mistrzem" na czele to ludzie, którzy rozumieją klienta i starają się jak tylko mogą pomóc.
                                                OzA

O4 PHEV Szary Matt

Komentarz

• MarcinK.
                                                  Drive
                                                  • 2014
                                                  • 50

Ja zgłosiłem w GALL-ICM dokładnie takie same usterki jak OzA, ale .... w maju. Wczoraj wymienili łapę/poduszkę od skrzyni biegów (terkotanie przy skręcie w lewo), ale od maja nie ruszyli sprzęgła. Twierdzą, że do dnia dzisiejszego Skoda nie wprowadziła zmodyfikowanej wersji sprzęgła i wymiana nie ma sensu. Czekamy na zmodyfikowaną wersję - tak przynajmniej twierdzi Kierownik Serwisu w/w ASO (rozmowa z dnia dzisiejszego). Jestem ciekaw jak to jest naprawdę z tym sprzęgłem....

Komentarz

Pracuję...